afsluiten opstalverzekering woonhuisverzekering

Vandaag in mijn blog gaan we het hebben over het afsluiten van een woonhuisverzekering. De opstalverzekering zoals de woonhuisverzekering ook wel genoemd wordt sluit je bijna in 99 % van alle gevallen af op het moment dat je een woning bezit.

De meeste mensen sluiten deze verzekering af bij aanschaf van de woning. De belangrijkste vraag die dan naar voren komt is eigenlijk voor welke waarde moet je de woning gaan verzekeren. Voor de hypotheek is meestal een taxatierapport verreist. In “oude” taxatierapporten werd ook de herbouwwaarde opgenomen.  Deze waarde is nodig voor de opstalverzekering.

De herbouwwaarde wil zeggen het bedrag dat nodig is bij totaal verwoesting van het huis. om het huis in dezelfde staat terug te bouwen zoals voor de schade. Dus de waarde van de grond is niet van toepassing want de grond kan namelijk niet verloren gaan. Het bedrag wat in de oude taxatierapporten stond is vaak dan ook de juiste waarde.

Vandaag de dag staan er alleen “ vrije verkoopwaardes” vermeld in het taxatierapport. Als u dit bedrag aanhoudt dan bent u niet voor het juiste bedrag verzekerd. Vaak ligt de herbouwwaarde op een lager bedrag omdat hier de waarde van de grond afgehaald is. Om toch een juiste waarde te kunnen bepalen is er een zogenaamde herbouwwaarde meter ontwikkeld door het verbond van verzekeraars. Elke jaar worden de cijfers van deze methode in beetje. Wanneer u de herbouwwaardemeter correct ingevuld heeft dan geniet een garantie tegen onderverzekering van 5 jaar.

Na 5 jaar zal de verzekeraar u gaan informeren dat het termijn verlopen is, met tevens het verzoek om een nieuw waardemeter in te vullen. Voor alle duidelijkheid zullen wij een voorbeeld van een waardemeter hieronder toevoegen. Dit is een “oud” exemplaar dus deze is niet meer te gebruiken, maar u krijgt zo wel een goede indruk van hoe het formulier eruit komt te zien.

Voor het afsluiten van een woonhuisverzekering werken wij uitsluitend met gerenommeerde verzekeraars samen. Elk jaar veranderen de premies van deze verzekeraars en voorwaarden. Wij houden dan ook heel nauwlettend in de gaten welke verzekeraar nog interessant is om aan te bieden en welke wij uit het assortiment halen.

De opstalverzekering is in vele vormen af te sluiten. U kunt in de opstalverzekering kiezen voor een uitgebreide dekking, extra uitgebreide dekking en een meest uitgebreide dekking. Vaak is wel zo hoe beter de dekking word, hoe duurder de premie gaat worden. Meestal worden de voorwaarden wel beter als er gekozen wordt voor een uitgebreidere dekking. U moet wel altijd blijven opletten want niet alle verzekeraars hanteren dit principe.

Voor vragen of opmerkingen over de opstalverzekering kunt u altijd contact met ons opnemen. Mijn collega’s staan u graag te woord.Geef een reactie