Goedkope autoverzekering beginnend bestuurder

Vandaag kreeg ik een hele lieve moeder aan de telefoon en die wilde een goedkope autoverzekering hebben. Ik gebruik deze blog over wat we wel en niet adviseren om te doen en een inkijk te geven hoe het binnen ons bedrijf er aan toe gaat.

Deze aardige mevrouw belde op en wilde graag de premie weten voor een Volkswagen Golf 4. Wij weten dat dit type merk , erg geliefd is onder jongeren. Maar goed er kan natuurlijk altijd een uitzondering zijn. Mevrouw wilde graag de premie weten voor een WA , WA + en all risk premie. Zoals gebruikelijk vragen wij dan netjes de NAW gegevens op van de eventuele verzekeringsnemer. 

De belangrijkste vraag die we dan eigenlijk stellen is ? Heeft u wel eens eerder een autoverzekering gehad, ummjjj ja uummmhh nee toch niet. Hoe bedoelt u ? Ja ik heb niet eerder een autoverzekering gehad. Bij mij gaat er al een belletje rinkelen dat ik attent moet zijn. Volgende vraag: U heeft dus ook geen schadevrije jaren ? Als antwoord krijg ik dan, nee voor deze auto niet.

Dit is eigenlijk voor ons de bevestiging dat het niet een verzekering betreft voor mevrouw. Er zal waarschijnlijk een zoon in het spel zijn en de ouders willen graag een goedkope verzekering afsluiten voor hun kind.

Vaak gaat ons gesprek dan verder met de vraag? Is deze verzekering wel voor u bedoeld. De echte volhouders die zeggen dan vaak jahaaaa en is het voor ons heel lastig om dan toch goed advies te kunnen geven. Maar de meeste geven dan toch wel aan , ja nou eigenlijk niet. Mijn zoon heeft net een auto bij elkaar gespaard en ja , nu heeft hij ook nog een goedkope verzekering nodig. En u weet wel dat een goedkope autoverzekering voor een beginnende bestuurder niet echt bestaat !!

Het antwoord dat we dan geven is vaak. Ja dat klopt. Maar weet u wel welke risico’s hiermee gemoeid zijn, met een niet correct afgesloten autoverzekering. De meeste geven dan ook wel eerlijk aan dat ze dat niet weten.

Het is namelijk zo dat verzekeraars in Nederland werken met een jeugdclausule. Vaak geldt dit voor bestuurders tot en met 24 jaar. Als blijkt dat tijdens een schadegeval, de premie niet correct berekend is over de regelmatige bestuurder met de juiste geboortedatum dan kan dit grote gevolgen hebben. Welke gevolgen kunnen dit dan zijn. Ik zal u dit kort proberen uit te leggen.

Stel er gebeurt een ongeval en de schade bedraagt € 10.000,-. Op de polis staat een regelmatige bestuurder (A) met als geboortedatum 01-01-1958. De verzekeraar doet naar aanleiding van de schade onderzoek en stelt vast dat A helemaal niet gereden heeft maar zoon van A met als geboortedatum 01-01-1996 (B) op dit moment is B , 19 jaar oud en valt dus onder het jeugdrisico. A betaalde een premie van € 25,- per maand. Maar nu zegt de verzekeraar wij zijn er achter gekomen dat B de regelmatige bestuurder is, en de premie had € 50,- per maand moeten zijn op basis van B.

Wij beroepen ons op het jeugdrisico. De verzekeraar zal aanvullend € 5.000,- bij u komen verhalen omdat er sprake is geweest van verzwijging. Omdat de premie eigenlijk 2 x zo hoog had moet zijn, komen ze 50 % extra bij u verhalen.

Een andere mogelijkheid kan ook zijn dat de verzekeraar wel volledig het schadebedrag uitkeert maar een extra hoog eigen risico in rekening brengt. Vaak zien we dat de gebruikelijke € 135,- komt te vervallen en dat er dan € 1000,- eigen risico geldt.

Na de klant dit uitgelegd te hebben gaf mevrouw aan dat ze inderdaad een autoverzekering nodig had voor haar zoon. Het verhaal was haar compleet duidelijk geworden en ze wenst een verzekering af te sluiten op naam van de zoon omdat de financiële risico’s wel erg hoog werden en dat ze daar niet bereid toe was.

Ik heb de premie opnieuw berekend met de juiste gegevens van dr zoon. De premie was inderdaad hoger dan dat ze zelf gedacht had. Uiteindelijk kiest ze voor een all risk autoverzekering op naam van dr zoon. Ze zei zelf: al met al een goedkope autoverzekering gevonden voor een beginnend bestuurder. Dat mijn zoon correct en goed verzekerd is is mij alles waard.

Ik heb de verzekering aangevraagd en de polissen direct per email naar haar verzonden. De zoon kon direct de weg op en genieten van zijn eerste autoritje.

Kortom een goedkope en lage premie voor uw autoverzekering is zeker heel belangrijk maar het moet niet ten koste gaan van onnodige risico’s

Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden door.

Marieke de BoerGeef een reactie