opstalverzekering woonhuisverzekering

Als u een huurwoning heeft dan heeft u als het goed is, er nog niet over na hoeven te denken. Maar bent u eigenaar van de woning dan zal u een opstalverzekering moeten afsluiten. Want zeg nu zelf waarschijnlijk is uw woning een van uw meest kostbare bezittingen. Daarnaast zal hier ook nog een schuld op zitten. In ieder geval de meeste Nederlanders hebben een hypotheek nodig om een woning aan te kunnen schaffen. U zit er niet op te wachten om de woning verloren te zien gaan en dat er nog een schuld op rest. Sluit daarom altijd een goede opstalverzekering af voor uw huis. Er zijn genoeg mogelijkheden.

In eerste instantie is het van groot belang om uit te zoeken voor welke waarde u de woning wilt gaan verzekeren. We noemen dit ook wel de herbouwwaarde. Deze waarde moet ervoor zorgen dat als het huis volledig verloren gaat, deze volledig teruggebouwd kan worden in dezelfde staat zoals deze was. U moet ook rekening houden met eventuele funderingen of lastige situaties zoals bijvoorbeeld een smalle straat (er moet dan speciaal vervoer komen).

Om deze waarde goed vast te kunnen stellen zijn er twee mogelijkheden. Een hiervan is, u kunt de waarde aanhouden als deze vermeld wordt in het taxatierapport. U kunt er vanuit gaan dat de taxateur goed kan vaststellen wat het kost om de woning in dezelfde bouw terug te kunnen neerzetten. Houdt dan wel in de gaten dat het geen taxatierapport met zijn van 5 jaar oud. Wij adviseren u om dit maximaal op een half jaar oud te hebben.

Stel dat er geen taxatierapport om handen is, dan kunt u ook gebruik maken van de herbouwwaardemeter. Dit formulier is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. Doel hiervan is om een uniforme methode te kunnen ontwikkelen voor het vaststellen van de herbouwwaarde. Doordat dit formulier ontwikkeld is door het Verbond van Verzekeraars, conformeren alle Nederlandse verzekeraars zich ook aan dit formulier. Sterker nog als u dit formulier invult dan geniet u 5 jaar lang tegen onderverzekering. Mocht er dus in de 5 jaar iets gebeuren met uw woning, dan hoeft u zich in ieder geval geen zorgen te maken of u onderverzekerd bent. Na vijf jaar zal de verzekeraar contact met u gaan zoeken, u verzoeken om het formulier opnieuw in te vullen.

Goed, het formulier moet ook nog ingevuld worden. Principe is dit vrij gemakkelijk te doen. Als eerste moet u een keuze maken in wat voor soort woning u woont. Goed, dit zal niet zo’n hele moeilijke keuze zijn. Daarna moet u het aantal kubieke meters in vullen van uw woning. Voor degene die dat niet weten dat is de lengte x breedte x hoogte van uw woning. Gerekend in hele meters J. Als laatste moet u een keuze maken tussen een aantal extra onderdelen. U moet kiezen of er sprake is van een fundering, of er een luxe keuken aanwezig is. In het model van 2016 wordt er ook gevraagd of er zonnecollectoren aanwezig zijn.

Als u vervolgens de rekenmethode hanteert van de herbouwwaarde dan komt er een bedrag uit. Dit bedrag vertegenwoordigt de herbouwwaardemeter. Kortom het vergt even wat rekenwerk maar het moet u wel een veilig gevoel geven dat de woning goed verzekerd is, tegen de juiste waarde.

Voor de opstalverzekering zijn er drie mogelijkheden. U kunt kiezen uit de uitgebreide dekking, extra uitgebreide dekking en de meest uitgebreide dekking. Per verzekeraar zullen deze rubrieken anders opgebouwd zijn. Raadpleeg daarom onze website. Wij geven hier heel overzichtelijk weer wat wel en wat niet verzekerd is. Wilt u toch liever een van onze expert willen spreken. Aarzel dan niet en neem direct telefonisch contact met ons op.Geef een reactie